teisipäev, 2. august 2011

Kohupiima-plaadikook liivatainapõhjal

Täna hommikul avastasin, et minu senine blogimine on olnud üsna naeruväärne.Palun VÄGA vabandust. Seega otsustasin kaks punupatsi pähe punuda, seeliku siluda ja alustada korralikku toidublogimist. Piltidega! Ja õigeaegselt. Nüüd aga kaua aega tagasi lubatud kohupiimakook:



1 suure plaadikoogi jaoks läheb vaja:
Põhi:
300g jahu
200g võid või margariini
1 muna
poole sidruni koor (valikuline)


Kohupiimakate:
750g kohupiima
100g suhkrut
2-3 muna
soola
2sl jahu või mannat
5sl rosinaid (mina panin 150g)
vanilliini
riivitud sidrunikoort

Valmistusviis:

Sõelu lauale või suurde kaussi jahu ja tee sellesse süvend. Klopi munad suhkruga kergelt vahtu ning vala süvendisse (nüüd võid lisada ka riivitud sidrunikoore). Aseta jahule võitükid. Haki kõik ained omavahel. Sõtku taigen ühtlaseks massiks ning tee sellest päts. Kata päts rätikuga ja hoia seda vähemalt pool tundi külmikus.

Seejärel kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning aja liivataigen kätega laiali (minu plaadiga mingeid ääri moodustada ei saanud). Soovi korral võid taina küpsetuspaberil lahti rullida ja siis plaadile tõsta. Eelküpseta põhi 200 kraadi juures kuni põhi on kuldpruun.

Sama-aegselt kui põhi ahjus on, valmista kate. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa kohupiim ning hõõru mass ühtlasemaks, maitsesta. Lisa rosinad. Kui segu on vedelamat sorti, lisa jahu või manna ka. Kui liiga paks, timmi hapukoorega vedelamaks. Massi peab olema võimalik lusikaga segada ja kui seda lusikapealt kaussi lasta, peab see veidike kuju pidama. Vala kate eelküpsetatud põhjale ning küpseta kooki ahju ülevalt teises vahes veel 10-15 minutit (minul läks millegipärast kauem) kuni see on pealt kergelt kuldne (ja palun mitte ehmuda kui kook peaks nn. "keema" mõne koha pealt).

Lase kindlasti vähemalt pool tundi jahtuda ning lõika meelepärasteks tükkideks.


PS. Lisan täna küpsetatud beseede pildi ka, retsepti võtsin koopatibi blogist. Tänan väga =)


Pilt selline (esimene toidupilt elus =D):

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar